WELKOM BIJ HET PRAKTIJKASSESSMENT

Hoe verloopt het praktijkassessment van het veiligheidspaspoort?

Het praktijkexamen bestaat uit vijf componenenten. Bekijk hier onder de verschillende filmpjes over het praktijkexamen.
WAT IS HET PRAKTIJKEXAMEN
DE VIJF COMPONENTEN VAN HET PRAKTIJKEXAMEN
PRAKTIJKEXAMEN EN DOELGROEPEN​

Ben je kandidaat voor het praktijkexamen? Of ben je assessor, werkgever of lesgever podiumtechniek? Hier vind je alles over het praktijkassessment op maat van jouw profiel.

Kandidaat praktijkexamen

Ontdek hier eerst de basics van je aanmelding voor het praktijkexamen, schrijf je in en start je voorbereiding.

Assessor

Jij beoordeelt de kandidaat tijdens het praktijkexamen. Hier vind je het voorbereidingsmateriaal, de integrale info voor de examenset-up, en de examenformulieren voor de kandidaat.

Werkgever

Wens je als werkgever één of meer medewerkers in te schrijven voor een praktijkexamen? Hier lees je hoe je dat doet, en hoe je betaling regelt. Het praktijkexamen kost 325 euro pp.

Examenlocatie

Ben je als organisatie actief in de podium-en eventsector? Wil je jouw locatie occasioneel ter beschikking te stellen voor de praktijkexamens? Hier krijg je precieze info over de opbouw van en het materiaal voor de examenset-up.

Lesgever / docent

Geef je les in een theatertechnische opleiding voor secundair, volwassenonderwijs of op hogeschoolniveau? Hier vind je alles om je studenten naar het praktijkexamen te begeleiden. Enkel toegankelijk met de rol ‘Lesgever/docent’.

Examencentrum

Hier gebeurt de verwerking van het praktijkexamen. Hier komen de inschrijvingen terecht en worden ze verwerkt, om het veiligheidspaspoort af te geven aan kandidaten bij ‘Mijn vooruitgang’ in het menu. Top secret.

VOOR KANDIDATEN VAN HET PRAKTIJKEXAMEN

Ben je geslaagd voor het online examen?

Ben je geslaagd voor het online examen? Dan kan je je hier aanmelden voor het praktijkassessment. Informeer je hier over de basis: praktische en financiële modaliteiten. Daarna kan je in de materie duiken zodat je precies weet wat je te wachten staat.

Enkele basisprincipes

Inschrijven

Je schrijft je in voor het praktijkassessment, kiest locatie, datum en uur. Je regelt meteen via de webshop van het leerplatform de betaling. Check eerst even of jouw werkgever kan instaan voor het betalen van je deelname, in dat geval regelen jullie de aanmelding samen, of kan je met de factuur de terugbetaling vragen aan de werkgever. Je kan niet inschrijven voor een praktijkexamen als je nog niet geslaagd bent voor het online examen. Het leerplatform zal checken of je het certificaat ‘online examen’ in je leerprofiel hebt en dan pas de inschrijvingsmodule vrijgeven. Je kan je niet aanmelden voor een assessment zonder meteen de betaling te voldoen.

Voorbereiding

Je bereidt je voor op het assessment met de hulp van het leerplatform. Heb je de voorbereiding nog niet bekeken? Ga dan nogmaals naar de voorbereiding sectie terug en druk op de groene knop START VOORBEREIDING.

Veiligheidsschoenen

Je draagt veiligheidsschoenen wanneer je naar het praktijkexamen komt. We voorzien persoonlijke beschermingsmiddddelen op de examenlocatie. Kom aub een half uur voor de start van je examen naar de examenlocatie. Dat geeft je al de tijd om de PBM's goed aan te passen aan je lichaam. Wil je liever je eigen PBM's meebrengen? Dat kan zeker, maar zorg dat ze in orde zijn.

Annuleren

Je kan je afspraak niet kostenloos annuleren binnen de 5 werkdagen voor je afspraak. We vinden het belangrijk dat de examendata zoveel mogelijk worden gerespecteerd; 2 assessoren regelen in combinatie met een opgebouwde examenset-up vergt een flinke tijdsinvestering van een heel aantal collega’s; schrijf je alleen in wanneer je zeker bent aanwezig te kunnen zijn.

Ben je toch verhinderd, dan laat je dit ten laatste 5 werkdagen voor je examendatum weten aan het examencentrum, en plannen we meteen een nieuwe datum voor je in.

Bij niet-deelname of annulatie op de dag van het praktijkexamen zal 100% van de kost effectief gefactureerd worden, Bij ziekte op de dag van de opleiding zal er niets aangerekend worden indien ons een kopie van een ziekteattest wordt bezorgd.

ID BEWIJS

De dag van het assessment breng je zeker je identiteitskaart EN login van het leerplatform mee. Je moet in het leerplatform bevestigen dat je veiligheidsbriefing hebt gekregen en je aanmelden voor beoordeling.

Resultaat

Let op je ontvangt alleen het resultaat als je akkoord bent gegaan met onze voorwaarden. Om je certificaat aan te vragen onderteken je op de dag van examen het volgende formulier, en dien je akkoord te gaan met de beoordeling.

De 2 assessoren die je beoordelen tijdens het praktijkexamen, vullen tijdens en na het examen de scorebladen en het resultaatsblad met feedback voor ETTEC in. Dat resultaatsblad zal ETTEC valideren. Vanaf die goedkeuring van het resultaat ontvang je via het leerplatform een mail en/of het certificaat. Je kan het certificaat permanent raadplegen en downloaden via je persoonlijke leeraccount bij 'Mijn vooruitgang' in het hoofdmenu van de startpagina.

Heb je toch nog een vraag over je examen? Stel die dan via examencentrum@podiumkunsten.be.

Het is niet toegestaan om de assessoren van het veiligheidspaspoort rechtstreeks te contacteren om feedback te vragen. Heb je een klacht over het verloop van je examen? Volg dan de klachtenprocedure. Je vindt ze in de manual voor kandidaten op deze pagina bij 'Voorbereiding'.

VOOR DE ASSESSOREN

Ben je assessor of wil je assessor worden? Bekijk hier alle info.

Heb je interesse om deel uit te maken van ons team van beoordelaars en bij te dragen aan veilig werken in de podium- en eventsector? Schrijf je in als kandidaat-assessor en ons assessmentcentrum neemt snel contact met je op. Ben je al assessor? Dan heb je als het goed is al een account. Als je bent ingelogd vind jij hier in een afgesloten zone voor assessoren.
VOOR WERKGEVERS

Stimuleer jij medewerkers om

het veiligheidspaspoort

te behalen?

Welkom bij het veiligheidspaspoort! Door als werkgever je team te stimuleren tot het behalen van het veiligheidspaspoort, onderstreep je dat jouw organisatie veilig werken belangrijk vindt. We omschrijven even de regels voor inschrijving en facturatie.

Je wil één of meerdere medewerkers inschrijven voor een praktijkassessment (minder dan 5)?

Nodig elke medewerker individueel uit om de inschrijving en betaling te regelen. Denk eraan dat de kandidaat zich enkel kan inschrijven wanneer hij/zij/x al geslaagd is voor het online examen. Is dat nog niet het geval, dan zal de examenmodule niet openen.

De kandidaat logt in op het leerplatform en kiest datum en locatie. Wanneer de betaalmodule opent, kan de werkgever de betaalgegevens invoeren. Je kan ook vragen aan de werknemer dat hij/zij/x zelf de inschrijving regelt en de factuur bezorgt aan de werkgever voor terugbetaling. Het Sociaal Fonds Podiumkunsten komt niet tussen in financiële afspraken tussen werkgever en werknemer.

Je wil meer dan 5 werknemers inschrijven voor het praktijkassessment?

 Neem dan contact op met het examencentrum. Je stuurt een lijstje van de namen van de medewerkers naar het examencentrum. We laten je weten waar en wanneer we de assessments voor je collega’s kunnen inplannen. De kandidaten moeten geslaagd zijn voor het online examen en de dag van het examen zelf aanmelden via het leerplatform.

Zo bevestigen ze zelf het examenmoment en geven ze toestemming tot een praktijkbeoordeling. We sturen de factuur naar de werkgever voor de geplande timeslots. We gaan ervan uit dat je hier zo weinig mogelijk aanpassingen aan doet.  Wil je iemand vervangen in de planning? Dan breng je het examencentrum op de hoogte tot maximaal 5 werkdagen voor de examendatum, dat geeft ons examencentrum de nodige tijd. Wil je een plaats annuleren of een collega vervangen door een andere in de examenplanning? Lees graag onze annulatievoorwaarden hieronder.

Je wil het praktijkexamen van het veiligheidspaspoort zelf organiseren

Je wil de praktijkexamens in je eigen organisatie plannen om je medewerkers te motiveren tot het behalen van het veiligheidspaspoort? Dat kan. Je contacteert het examencentrum met de nodige informatie: Waar en wanneer kan je de praktijkassessments laten doorgaan? Voor hoeveel dagen heb je 2 assessoren nodig? Houd er rekening mee dat je niet als assessor mag fungeren voor je eigen medewerkers om de objectiviteit van de test te garanderen. Je kan op dat moment wel niet rekenen op een vergoeding voor je locatie.  Het grote voordeel hiervan is dat je het prakijkexamen makkelijk kan integreren in een normale werkdag, zonder verplaatsingsduur- of kosten.

Je wil je eigen podium/eventlocatie ter beschikking stellen van deelnemers buiten je eigen organisatie?

Je bouwt de examenset-up en bent bereid om deze voor de examens van het veiligheidspaspoort ter beschikking te stellen? Dan kan je aanspraak maken op een dagvergoeding voor je locatie. Je mag een vergoeding van 500 euro per dag factureren voor een maximumduur van 3 dagen. Kan de set-up langer blijven staan omdat die zaal nog wat langer beschikbaar is? Dat is heel welkom als het kan, zo kunnen wij de kosten van het examen drukken. Vraag ons toegang tot de ruimte op het leerplatform voor examenlocaties, daar krijg je alle info over de examenset-up en een manual.

Wil je graag als werknemer deelnemen aan een praktijkassessment?

Boek en betaal dan nu meteen je sessie via het leerplatform; het praktijkexamen kost in Vlaanderen 325 euro excl btw. Je moet geslaagd zijn voor het online examen, anders zal de reservatietool niet opengaan. Je ontvangt ook meteen een factuur zodat je eventueel een terugbetaling kan vragen aan je werkgever als die voorziet in een terugbetaling. Ga naar de ruimte voor kandidaten van het veiligheidspaspoort via Home/ Praktijkassessment.

Wat zijn de annulatievoorwaarden?

Je kan de examenafspraak van je medewerker niet kostenloos annuleren binnen de 5 werkdagen voor je afspraak. We vinden het belangrijk dat de examendata zoveel mogelijk worden gerespecteerd; 2 assessoren regelen in combinatie met een opgebouwde examenset-up vergt een flinke tijdsinvestering van een heel aantal collega’s; schrijf je/een medewerker alleen in wanneer je zeker bent aanwezig te kunnen zijn.

Ben je toch verhinderd, dan laat je dit ten laatste 5 werkdagen voor je examendatum weten aan het examencentrum, en plannen we meteen een nieuwe datum voor je in.

Is een medewerker afwezig en kan je een andere collega zijn/haar/x plaats laten innemen, dan kan je dit regelen met het examencentrum ten laatste 5 werkdagen voor de examendatum. De dag zelf iemand de plaats laten innemen van iemand anders is niet toegestaan. Denk eraan dat je geen vervangende collega kan inschrijven als die niet al geslaagd is voor het online examen van het veiligheidspaspoort.

Bij niet-deelname of annulatie op de dag van het praktijkexamen zal 100% van de kost effectief gefactureerd worden, Bij ziekte op de dag van de opleiding zal er niets aangerekend worden indien ons een kopie van een ziekteattest wordt bezorgd.

Wil jij aub even de tijd nemen om feedback te geven op je leervaring?

Heb jij nog vragen over het veiligheidspaspoort? Neem dan contact op met Katrien de Troyer van Podiumkunsten via katrien@podiumkunsten.be.