VEILIGHEIDSPASPOORT
Heb je een vraag voor ons?
Het veiligheidspaspoort is in volle ontwikkeling. Sociaal Fonds Podiumkunsten, RITCS School of Arts, STEPP, de partners uit het ETTE project en ETTEC werken nauw samen om het op korte termijn volledig te gaan uitrollen. Voor België kan je starten met de online cursus vanaf 1 juni 2023. Vanaf juli 2023 zal je het online examen in België kunnen afleggen. Dit is de eerste stap richting het behalen van een veiligheidspaspoort. Met de modaliteiten van het praktijkassessment, zijn we ook nog even bezig. Zodra je in België of in de partnerlanden kan aanmelden voor een praktijkassessment, zal je de modaliteiten hiervan op het leerplatform terugvinden. Maak je login met een professioneel of student mailadres aan, en kies om een account te maken voor het land waar je woont. Heb je een vraag over dit project? Vul dan gerust het contactformulier in. We beantwoorden je vraag zodra het kan.
VEELGESTELDE VRAGEN
Hoe werkt dit leerplatform?
Welkom op het leerplatform voor het veiligheidspaspoort. Het veiligheidspaspoort is een nieuw certificaat dat erkend wordt door Europese landen die aangesloten zijn bij ETTEC.
Het is een kwalificatie waarmee je als student/professional aantoont dat jij veilig werken belangrijk vindt en dat je over de kennis, inzicht en vaardigheden beschikt om veilig werken waar te maken, waar je ook aan de slag bent.
Om een veiligheidspaspoort te behalen, moet je slagen voor een online examen over veilig werken in podium- en event, EN slagen voor een praktijkassessment op een podium, waarin je in 5 taken wordt uitgedaagd om aan te tonen dat veilig werken deel uitmaakt van jouw routine.
Om je voor te bereiden op het online examen en het praktijkassessment, hebben we online cursussen ontwikkeld. In tien e-learningmodules leer je de basis van veilig werken rond 10 competenties die van groot belang zijn als je aan de slag wil in podium en event. Je verwerft doorheen de cursus kennis, inzicht en vaardigheden. Je kan oefenen zoveel je wil, en meer dan 100 video’s bekijken.
Een veiligheidspaspoort behalen doe je dus in drie stappen:
1. Studeren met dit online leerplatform. Maak je gratis account, log in en klik op de startpagina op ‘Online leren’ of ‘Alle modules’.
2. Slagen voor het schriftelijk, online examen.
3. Slagen voor het praktijkassessment. Je leert hier meer over de drie stappen.
Wie mag het Europees veiligheidscertificaat voor de podium- en eventsector behalen?
Het Europees veiligheidscertificaat is er voor iedereen die actief is in de podium- en eventwereld.
Als je leerling of student bent binnen een podiumtechnische opleiding, check dan bij jouw hoofddocent podiumtechniek of en wanneer jij het online examen en praktijkassessment kan afleggen. In elk land is de startdatum van de praktijkassessments anders.
Als je werkzaam bent binnen de sector, of je nu freelancer, flexwerker, zelfstandige of vaste medewerker bent, kan je je ook aanmelden voor het online examen en het praktijkassesssment. Kijk bij ‘Praktijkassessment’ voor de modaliteiten van het examen in jouw land.
De online cursussen zijn gratis beschikbaar voor iedereen met interesse in veilig werken in de podium- en eventsector.
ETTEC onderschrijft als certifiërende instelling de validiteit van dit certificaat voor de landen waarin ETTEC actief is. Je verneemt meer over ETTEC via https://www.ettec.eu .
Hoe slaag ik voor het schriftelijk examen?
Je hebt de grootste kans op slagen voor het online examen wanneer je de 10 modules van de online cursus doorneemt.
De combinatie van theorie, oefeningen en korte video’s vormt de perfecte voorbereiding.
Op het online examen krijg je een selectie van 40 vragen die uit de cursus komen, aangevuld met variaties op deze vragen.
Als je niet slaagt, kan je het schriftelijk examen gewoon meteen opnieuw proberen wanneer het jou past. Je kan maw zo vaak deelnemen als nodig is om het bewijs van slagen te behalen. Als je slaagt, vind je dit bewijs van slagen op de startpagina van het leerplatform bij ‘Mijn vooruitgang’.
Slagen voor het schriftelijk examen is een noodzakelijke voorwaarde om je te mogen aanmelden voor een praktijkassessment. Wanneer in het najaar de eerste data bekend zijn, zal je die kunnen consulteren vanaf de startpagina onder het blok ‘Praktijkassessment’.
Meer info over het veiligheidspaspoort vind je op deze pagina.
Waaruit bestaat het praktijkassessment?
Meer info op deze pagina.
Elk land organiseert het praktijkassessment volgens eigen modaliteiten, en werkt daarbij conform de richtlijnen van ETTEC. Vanaf het najaar van 2023 lees je hier meer over de planning van de praktijkassessments in Vlaanderen. Je zal kunnen inschrijven voor een assessment op verschillende locaties in Vlaanderen. Sommige werkgevers zullen een examenset-up in house ter beschikking stellen en externe assessoren aanstellen. De kost van het assessment per deelnemer wordt in de zomer nog besproken met de sector. Wie studeert, zal het praktijkassessment gratis kunnen afleggen.
Wat doe ik als ik mijn inloggegevens verloren heb?
Klik op de startpagina van het leerplatform op de knop Inloggen. In het inlogvak zie je onderaan de boodschap ‘Lost your password’. Klik hierop om een reminder te sturen vanuit het leerplatform naar je mailadres om een nieuw paswoord aan te maken.
Hoe maak ik een account op het leerplatform?
Er verschijnt nu een scherm waarop je een account kan aanmaken. Meld je aan met je naam en mailadres. Check vervolgens de bevestiging in het opgegeven mailadres om je account te activeren.
HEB JIJ EEN VRAAG VOOR ONS?
Vul dan onderstaand contactformulier in
Ben je geslaagd voor het online examen? Dan kan je je hier aanmelden voor het praktijkassessment als jouw werkgever zelf niet je inschrijving op zich neemt. Informeer je hier over de basis: praktische en financiële modaliteiten. Daarna kan je in de materie duiken zodat je precies weet wat je te wachten staat.

CONTACTGEGEVENS
- Sociaal Fonds Podiumkunsten Steenstraat 29, bus 10 1000 Brussel
- Steenstraat 29, bus 10
- 1000 Brussel
- +32 (0) 2 201 30 03
- katrien@podiumkunsten.be
CONACTFORMULIER
Wil jij aub even de tijd nemen om feedback te geven op je leervaring?

Heb jij nog vragen over het veiligheidspaspoort? Neem dan contact op met Katrien de Troyer van Podiumkunsten via katrien@podiumkunsten.be.